Saturday, November 17, 2012

Kesetiaan Kepada Raja dan Negara

Kalimah, "Beraja ikhlas di hati, Bersultan adil di mata" adalah merupakan ungkapan yang ada dalam ungkapan daulat yang menjadi pegangan raja selaku payung negara. Sebagai bangsa Melayu, hendaklah terus ingat dan berpegang kepada pantang, iaitu Pantang Melayu menderhaka kepada Rajanya.

Sebelum ketulahan menerjah kepada anda, maka beringatlah. Syirik jika mempercayai ada kuasa lain yang hebat tetapi harus diingat api juga diberi kuasa untuk menyala dan membakar. Kerana itu percayalah, dijadikan raja itu adalah ketentuan yang maha esa.

Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasul dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. [al-Nisaa’ 4:59] 

Biarkan Si Luncai terjun dengan labu-labunya, tetapi pada mereka yang taat kepada pemimpin, percaya dan yakinlah jalan kehidupan anda yang makmur akan terbentang luas. Jika hari ini hidup ada terdesak serta pendapatan anda berkurang, atau harta yang banyak tetapi tidak memberikan manfaat. Semak kembali perjalanan hidup anda.

Fahamilah;  "Beraja ikhlas di hati, Bersultan adil di mata" itulah hebatnya raja-raja Melayu.  

No comments:

Post a Comment