Friday, August 3, 2012

ZULHIJJAH

(i) 1 - 8hb. - Sunat Berpuasa.
(ii) 8hb. - Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat.
(iii) 9hb. (hari wukuf di Arafah)
- Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat.
- Disunatkan berpuasa bagi orang yang tidak mengerjakan haji.
- Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1000 kali.
(iv) 10hb. - Hari Raya Haji / Solat Sunat Hari Raya Korban / Membaca Takbir.
- Melakukan korban / sedekah.
(v) 11hb., 12hb. & 13hb. (hari-hari Tasyrik).
- Hidupkan malamnya dengan banyak beribadat.
- Takbir lepas solat waktu.
(vi) 29hb. atau 30hb. - Selepas solat 'Asar membaca doa di bawah:-

DOA AKHIR TAHUNDengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya.

Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah.

Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

DOA AWAL TAHUN

Doa ini perlu dibaca selepas solat Maghrib iaitu masuk bulan Muharram, yakni permulaan tahun baru Hijrah.Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami.

Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Amalan Sepanjang Bulan Zulhijjah

(a) Solat Fardhu Berjemaah
(b) Mendirikan solat-solat sunat yang tertentu khususnya sunat tahajud dan Witir di waktu malam: Isy raq, Dhuha, Awwabin, Tasbih, Rawatib dll.
(c) Membaca al-quran dan tafsir.
(d) Menghadiri majlis ilmu dan ceramah, Kelas Ugama dll.
(e) Puasa sunat selain sunat Zulhijjah (1hb. - 8hb.) ialah pada hari Khamis dan Isnin atau pada iaitu 14hb., dan 15hb., (dipanggil hari-hari bulan cerah) dan 28hb. 29hb. dan 30hb. (dipanggil hari-hari bulan gelap). Haram puasa pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah.
(f) Membaca segala wirid/doa harian.
(g) Bersedekah.
(h) Mengerjakan umrah jika mampu.
(i) Memerlihara Mulut, Mata, Telinga dan anggota-anggota lain dari perbuatan maksiat dan yang keji.
(j) Mengingati mati dan menziarahi saudara/sahabat yang sakit dan yang mati, solat maiyit dan menghantarnya ke kubur.
(k) Menziarahi sahabat handai, saudara mara terutama orang-orang alim, para ulama dan tuan-tuan guru.
(l) Amar Maaruf dan Nahi Mungkar.

No comments:

Post a Comment